Kvikksølv i fisk og næringskjedens struktur i fjellsjøer i Nord-Østerdalen
Research report
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/211726Utgivelsesdato
2002Metadata
Vis full innførselSamlinger
- NIVA-rapporter [6972]
Sammendrag
Vi har undersøkt kvikksølv i fisk fra Fundin, Elgsjøen, Gjersjøen, Fjellsjøen og Forelsjøen. Konsentrasjonene av kvikksølv i ørret fra alle innsjøene var lave (< 0,12 mg/kg v.v). De var klart lavere enn den grensen som EU og Statens Næringsmiddeltilsyn har satt for fisk som skal omsettes (0,5 mg/kg v.v), og de er så lave at det heller ikke er nødvendig med kostholdsråd for de som spiser mye fisk. Hovedårsaken til de lave kvikksølvnivåene i fisk er at netto-produksjonen av metylkvikksølv er lav i de klare og kalde fjellsjøene i Nord-Østerdalen. Variasjonen i konsentrasjonene i bestandene var i all hovedsak bestemt av fiskens alder i Fundin, Fjellsjøen og Elgsjøen, mens trofisk posisjon var viktigst i Gjersjøen og Forelsjøen. Dette viser at ørret i Gjersjøen og Forelsjøen er delvis fiskespisere. Konsentrasjonene av kvikksølv i ørekyt økte med størrelsen (lengden), og de største individene hadde verdier på nivå med de eldste ørretene. Klimaendringene har ikke endret produksjonsesongens lengde i innsjøene de siste 30 årene og de har derfor sannsynligvis heller ikke bidratt til endrede vekstvilkår for næringsdyr og fisk i denne perioden. Analysene av stabile isotoper indikerte at i den betydelig regulerte Fundin var næringskjedens karbonkilder i hovedsak planktonalger og detritus tilført fra nedbørfeltet, mens i den mindre regulerte Elgsjøen hadde også strandnære primærprodusenter en betydning. I de andre innsjøene var karbonkildene dominert av fastsittende alger fra grunne deler av sjøene. Marflo var et viktig næringsdyr for produksjon av fiskekjøtt.
Beskrivelse
Årsliste 2002