dc.contributor.author | Rognerud, S. | nb_NO |
dc.contributor.author | Qvenild, T. | nb_NO |
dc.contributor.other | Rognerud, S. - Project manager | nb_NO |
dc.coverage.spatial | Hedmark | nb_NO |
dc.date.accessioned | 2014-08-01T10:47:14Z | |
dc.date.available | 2014-08-01T10:47:14Z | |
dc.date.issued | 2002 | nb_NO |
dc.identifier | 4540 | nb_NO |
dc.identifier.isbn | 82-577-4193-0 | nb_NO |
dc.identifier.issn | 1894-7948 | nb_NO |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/211726 | |
dc.description | Årsliste 2002 | nb_NO |
dc.description.abstract | Vi har undersøkt kvikksølv i fisk fra Fundin, Elgsjøen, Gjersjøen, Fjellsjøen og Forelsjøen. Konsentrasjonene av kvikksølv i ørret fra alle innsjøene var lave (< 0,12 mg/kg v.v). De var klart lavere enn den grensen som EU og Statens Næringsmiddeltilsyn har satt for fisk som skal omsettes (0,5 mg/kg v.v), og de er så lave at det heller ikke er nødvendig med kostholdsråd for de som spiser mye fisk. Hovedårsaken til de lave kvikksølvnivåene i fisk er at netto-produksjonen av metylkvikksølv er lav i de klare og kalde fjellsjøene i Nord-Østerdalen. Variasjonen i konsentrasjonene i bestandene var i all hovedsak bestemt av fiskens alder i Fundin, Fjellsjøen og Elgsjøen, mens trofisk posisjon var viktigst i Gjersjøen og Forelsjøen. Dette viser at ørret i Gjersjøen og Forelsjøen er delvis fiskespisere. Konsentrasjonene av kvikksølv i ørekyt økte med størrelsen (lengden), og de største individene hadde verdier på nivå med de eldste ørretene. Klimaendringene har ikke endret produksjonsesongens lengde i innsjøene de siste 30 årene og de har derfor sannsynligvis heller ikke bidratt til endrede vekstvilkår for næringsdyr og fisk i denne perioden. Analysene av stabile isotoper indikerte at i den betydelig regulerte Fundin var næringskjedens karbonkilder i hovedsak planktonalger og detritus tilført fra nedbørfeltet, mens i den mindre regulerte Elgsjøen hadde også strandnære primærprodusenter en betydning. I de andre innsjøene var karbonkildene dominert av fastsittende alger fra grunne deler av sjøene. Marflo var et viktig næringsdyr for produksjon av fiskekjøtt. | nb_NO |
dc.description.sponsorship | Hedmark fylkeskommune Glommen og Laagens Brukseierforening Os kommune Tolga kommune Folldal kommune | nb_NO |
dc.publisher | Norsk institutt for vannforskning | nb_NO |
dc.relation.ispartofseries | NIVA-rapport;4540 | nb_NO |
dc.rights | Navngivelse-IkkeKommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge | nb_NO |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/no/ | nb_NO |
dc.subject | miljøgifter og forsuring | nb_NO |
dc.title | Kvikksølv i fisk og næringskjedens struktur i fjellsjøer i Nord-Østerdalen | nb_NO |
dc.type | Research report | nb_NO |
dc.rights.holder | Norsk institutt for vannforskning/Norwegian institute for water research | nb_NO |
dc.subject.nsi | VDP::Matematikk og naturvitenskap: 400 | nb_NO |
dc.source.pagenumber | 25 | nb_NO |
dc.subject.keyword | kvikksølv i fisk | nb_NO |
dc.subject.keyword | kostholdsråd | nb_NO |
dc.subject.keyword | stabile isotoper | nb_NO |
dc.subject.keyword | næringskjeder | nb_NO |
dc.subject.keyword | mercury | nb_NO |
dc.subject.keyword | fish | nb_NO |
dc.subject.keyword | consum | nb_NO |
dc.subject.keyword | guidlines | nb_NO |
dc.subject.keyword | stable | nb_NO |
dc.subject.keyword | isotopes | nb_NO |
dc.subject.keyword | food | nb_NO |
dc.subject.keyword | webs | nb_NO |
dc.relation.project | O-21147 | nb_NO |