dc.contributor.author | Skulberg, O. | nb_NO |
dc.contributor.other | Skulberg, O. - Project manager | nb_NO |
dc.date.accessioned | 2014-08-01T08:26:31Z | |
dc.date.available | 2014-08-01T08:26:31Z | |
dc.date.issued | 1988 | nb_NO |
dc.identifier | 2116 | nb_NO |
dc.identifier.isbn | 82-577-1364-5 | nb_NO |
dc.identifier.issn | 1894-7948 | nb_NO |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/205157 | |
dc.description.abstract | Blågrønnalger (CYANOPHYCEAE, cyanobakterier) påvirker vannkvalitet gjennom bl.a. dannelse av sekundære metabolitter og sin nitrogenbinding. Det er påvist mer enn 20 arter blågrønnalger med toksinproduserende stammer. Toksinene omfatter polypeptider, alkaloider og fenoler. Stoffene har hepatotoksisk, nevrotoksisk eller dermatoksisk virkning. Luktmetabolitter dannes av flere vanlige blågrønnalger i plankton og benthos. Forskningsfeltet kjemisk økologi vil få stor betydning for vannressursforvaltning. Nitrogenbinding er en viktig biologisk prosess i nordlige geografiske områder. I Norge er det foreløbig bare gjordt innledende undersøkelser av nitrogenbinding i akvatiske lokaliteter. | nb_NO |
dc.description.sponsorship | Statens forurensningstilsyn (SFT) | nb_NO |
dc.publisher | Norsk institutt for vannforskning | nb_NO |
dc.relation.ispartofseries | NIVA-rapport;2116 | nb_NO |
dc.rights | Navngivelse-IkkeKommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge | nb_NO |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/no/ | nb_NO |
dc.subject | eutrofiering | nb_NO |
dc.title | Blågrønnalger - Vannkvalitet. Toksiner. Lukt- og smaksstoffer. Nitrogenbinding | nb_NO |
dc.type | Research report | nb_NO |
dc.rights.holder | Norsk institutt for vannforskning/Norwegian institute for water research | nb_NO |
dc.subject.nsi | VDP::Matematikk og naturvitenskap: 400 | nb_NO |
dc.source.pagenumber | 121 | nb_NO |
dc.subject.keyword | blågrønnalge | nb_NO |
dc.subject.keyword | vannkvalitet | nb_NO |
dc.subject.keyword | toksin | nb_NO |
dc.subject.keyword | luktmetabolitt nitrogenbinding lukt | nb_NO |
dc.subject.keyword | smak | nb_NO |
dc.subject.keyword | giftig alge | nb_NO |
dc.subject.keyword | giftvirkning | nb_NO |
dc.subject.keyword | giftighet | nb_NO |
dc.subject.keyword | økologi eutrofiering | nb_NO |
dc.relation.project | O-87006 | nb_NO |