HOLSFJORDEN SOM NY VANNKILDE FOR OSLO Status for vannkvalitet og forurensninger samt noen konsekvenser av anleggsarbeidene
Research report
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/210538Utgivelsesdato
1999Metadata
Vis full innførselSamlinger
- NIVA-rapporter [6972]
Sammendrag
Den fysisk kjemiske vannkvaliteten i Holsfjorden er god og meget velegnet til drikkevannsformål. pH ligger rundt 6.8-7.2, turbiditeten er mindre enn 0.5 FTU, fargen er mindre enn 10 mg/Pt/l, alkaliteten er 0.18 mmol/l noe som gir god motstandskraft mot forsuring, innholdet av jern og mangan er lavt, mens kalsium ligger mellom 4 og 5 mg/l. Innholdet av næringssalter, alger og bakterier er lavt. Vannkvaliten har vist en markert bedring de siste 30 åra, en direkte følge av det aktive tiltaksarbeidet som kommunene rundt fjorden har forestått. Eutrofieringsfaren som truet fjorden i 1970 åra er over. Tyrifjorden er nå i god økologisk balanse. De giftige blågrønnalgene som av og til finnes i Steinsfjorden, vil ikke kunne gi noe påvirkning av vannet i Holsfjorden. Vannkvalitetsmessig ligger de sentrale deler av Holsfjorden i beste klasse i SFTs system for vannkvalitetsklassifisering av innsjøer. Vannkvaliteten i dypvannet tilfredsstiller helsemyndighetens krav til råvann som kun trenger enkel vannbehandling. Den lave forurensningsbelastningen, den store avstanden til lokale forurensningskilder, det enorme fortynningsvolumet (14 kubikkilometer vann) gir dypvannet i Holsfjorden en meget god sikkerhet mht forurensning av drikkevannsinntak. Beskyttelse av innsjøen etter Forurensningsloven (som håndheves av Fylkesmannen og kommunene) er tilstrekkelig for å sikre dypvannsinntak i Holsfjorden, og at dette i seg selv kan regnes som en hygienisk barriere. Desinfisering av vannet vil være den andre barrieren som helsemyndigheten vil kreve. Den beste plasseringen synes å være ut for Skaret (Sønsterud-Vefsrud), men hele strekningen inn til Toverud gir tilstrekkelig kvalitet og sikkerhet. Optimalt inntaksdyp er 100 m.
Beskrivelse
Årsliste 1999