Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorLindstrøm, E.-A.nb_NO
dc.contributor.authorKjellberg, G.nb_NO
dc.contributor.authorWright, R.nb_NO
dc.contributor.otherWright, R. - Project managernb_NO
dc.coverage.spatialBuskerudnb_NO
dc.coverage.spatialHedmarknb_NO
dc.coverage.spatialOpplandnb_NO
dc.date.accessioned2014-08-01T10:45:00Z
dc.date.available2014-08-01T10:45:00Z
dc.date.issued2000nb_NO
dc.identifier4187nb_NO
dc.identifier.isbn82-577-3805-0nb_NO
dc.identifier.issn1894-7948nb_NO
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/210745
dc.descriptionÅrsliste 2000nb_NO
dc.description.abstractFor å teste hypotesen: Økt N-deposisjon har forårsaket økt og påfallende mye begroing i bekker og innsjøer i fjellet, ble 47 lokaliteter prøvetatt for grønske og vannkjemi i fjellområder (i Oppland, Hedmark og Buskerud) der det er observert økende grønske de senere år. Undersøkelsen har gitt kunnskap om hva grønsken består av og hvordan den arter seg. To vekstformer synes viktige. Den ene, som denne undersøkelsen har fokusert på, er fastsittende alger. Den andre vekstformen, karplanter som starr siv gras o.l., er ikke undersøkt, men opplysningene tilsier at dette er vanligere enn tidligere antatt Lokaliteter med mye grønske hadde gjennomgående et NO3-N/tot-P forhold under 1,5. Det tilsier at veksten var primært N (ikke P) begrenset da prøvene ble tatt. At nitrogen er i underskudd i perioder sannsynliggjør at økt nitrogendeposisjon har bidratt til økt plantevekst i norske fjellområder. Skal man få bedre forståelse av hva som forårsaker økt grønskevekst må flere spørsmål besvares: Hvordan er grønskeutviklingen gjennom året og fra år til år i forhold til klima og deposisjon av nitrogen? Og hva skjer med grønsken ved tilførsel av biologisk lett tilgjengelig nitrogen? Utviklingen av den andre vekstformen, karplanter som starr , siv o.l., bør kartlegges gjennom et eget prosjekt.nb_NO
dc.description.sponsorshipDirektoratet for naturforvaltning (DN)nb_NO
dc.publisherNorsk institutt for vannforskningnb_NO
dc.relation.ispartofseriesNIVA-rapport;4187nb_NO
dc.rightsNavngivelse-IkkeKommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norgenb_NO
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/no/nb_NO
dc.subjectundersøkelser-ferskvannnb_NO
dc.titleTålegrensen for nitrogen som næringsstoff i norske fjellvann økt "grønske"?nb_NO
dc.typeResearch reportnb_NO
dc.rights.holderNorsk institutt for vannforskning/Norwegian institute for water researchnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Matematikk og naturvitenskap: 400nb_NO
dc.source.pagenumber39nb_NO
dc.subject.keywordnitrogennb_NO
dc.subject.keywordalgernb_NO
dc.subject.keywordvannnb_NO
dc.subject.keywordfjellnb_NO
dc.subject.keywordnitrogennb_NO
dc.subject.keywordalgaenb_NO
dc.subject.keywordlakenb_NO
dc.subject.keywordmountainnb_NO
dc.relation.projectO-99124nb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse-IkkeKommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse-IkkeKommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge