dc.contributor.author | Fjeld, E. | nb_NO |
dc.contributor.author | Rognerud, S. | nb_NO |
dc.contributor.other | Fjeld, E. - Project manager | nb_NO |
dc.coverage.spatial | Norge | nb_NO |
dc.date.accessioned | 2014-08-01T10:48:42Z | |
dc.date.available | 2014-08-01T10:48:42Z | |
dc.date.issued | 2004 | nb_NO |
dc.identifier | 4813 | nb_NO |
dc.identifier.isbn | 82-577-4492-1 | nb_NO |
dc.identifier.issn | 1894-7948 | nb_NO |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/212395 | |
dc.description | Årsliste 2004 | nb_NO |
dc.description.abstract | Rapporten sammestiller data på kvikksølvkonsentrasjonene i ørret, abbor og gjedde fra 51 innsjøer i Sør-Norge, innfanget i perioden 1998-2002. Typiske nivåer hos ørret av stadardisert lengde (25 cm, 160 g) var 0,007 - 0,14 mg Hg/kg. Hos abbor (21 cm, 100g) var typiske konsentrasjoner i intervallet 0,17 - 0,48 mg/kg. Hos gjedde (53 cm, 1 kg) var de 0,41 - 0,81 mg/kg. var de 0,41 - 0,81 mg/kg. Konsentrasjonene viste tydelig tendens til å øke med fiskens lengde. Mattilsynets grense for omsetning av disse artene er 0,5 mg Hg/kg. I gjennomsnitt ble denne grensen overskredet hos ørret større enn 55 cm (1,8 kg) og abbor større enn 26 cm (230g). Hos gjedde er denne grensen 1,0 mg/kg, og i gjennomsnitt ble den overskredet hos fisk større enn 70 cm (2,4 kg). større enn 70 cm (2,4 kg). Det var tydelig sammenheng mellom fiskens plass i næringskjedene (trofisk nivå) og kvikksølvnivåene. Når ørret og abbor fikk et innslag av fisk i dietten skjedde det en brå økning i konsentrasjonene (biomagnifisering). det en brå økning i konsentrasjonene (biomagnifisering). For et mindre utvalg av bestandene fantes det eldre kvikksølvdata (1978-1992) som ble sammelignet med dagens nivåer, men ingen systematiske endringer kunne påvises for noen av artene. noen av artene. Datasettet med historiske vs. dagens konsentrasjoner ble anvendt i en statistisk analyse (power-analyse) som indikerer hvor stort datamaterialet må være for at man med en akseptabel sannsynlighet skal kunne påvise sigifikante effekter av en gitt størrelse. Slik informasjon er påkrevet for å kunne utvikle en optimal overvåkingsstrategi for kvikksølv i ferskvannsfisk. | nb_NO |
dc.description.sponsorship | Statens forurensningstilsyn (SFT) Mattilsynet | nb_NO |
dc.publisher | Norsk institutt for vannforskning | nb_NO |
dc.relation.ispartofseries | NIVA-rapport;4813 | nb_NO |
dc.rights | Navngivelse-IkkeKommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge | nb_NO |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/no/ | nb_NO |
dc.subject | miljøgifter og forsuring | nb_NO |
dc.title | Kvikksølv i ferskvannsfisk fra Sør-Norge i 1998-2002, nivåer og tidsmessig utvikling | nb_NO |
dc.type | Research report | nb_NO |
dc.rights.holder | Norsk institutt for vannforskning/Norwegian institute for water research | nb_NO |
dc.subject.nsi | VDP::Matematikk og naturvitenskap: 400 | nb_NO |
dc.source.pagenumber | 57 | nb_NO |
dc.subject.keyword | kvikksølv | nb_NO |
dc.subject.keyword | forurensninger | nb_NO |
dc.subject.keyword | ferskvannsfisk | nb_NO |
dc.subject.keyword | mercury | nb_NO |
dc.subject.keyword | pollutants | nb_NO |
dc.subject.keyword | freshwater | nb_NO |
dc.subject.keyword | fishes | nb_NO |
dc.relation.project | O-21215 | nb_NO |