Desinfeksjon av inntaksvann til fiskeforedlingsindustrien Disinfection of supply water to the fish processing industry
Research report
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/209678Utgivelsesdato
1998Metadata
Vis full innførselSamlinger
- NIVA-rapporter [7011]
Sammendrag
Hovedhensikten med rapporten er at den skal kunne tjene som en veileder for fiskeforedlingsbedrifter i spørsmål omkring inntaksvann og hygiene. Det aktuelle lovverket er beskrevet, hvor hygieniske krav til vannkvalitet og prøvetaking inngår. Videre er det gitt en omtale av problematiske mikroorganismer og deres evne til å overleve i ferskvann- og sjøvannsresipienter, som igjen er satt i sammenheng med faren for å infisere foredlingsbedrifters vanninntak. Krav til vannkilder, utforming av inntaksarrangement, og nødvendigheten av å behandle vannet før desinfisering er beskrevet, samt aktuelle desinfeksjonsmetoders effekt overfor ulike mikroorganismer, faktorer som påvirker effekten, oppbygging av anlegg, og miljøeffekter. Resultater fra prøvetaking ved samarbeidsbedriften er omtalt. Det ble konkludert med at UV-bestråling, klorering og ozonering er de mest aktuelle desinfeksjonsmetodene for ferskvannsinntak til fiskeforedlingsindustrien, mens UV-bestråling er mest aktuelt for sjøvannsinntak. Kostnadsmessig er investeringene for UV- og kloreringsanlegg, inkl. utstyr for overvåking av dose/konsentrasjon, i samme størrelsesorden, mens investeringene for tilsvarende ozonanlegg er høyere.