Orienterende observasjoner av tinnorganiske forbindelser i fisk og krabbe - relasjon til spiselighet
Abstract
Orienterende undersøkelser av tinnorganiske forbindelser fisk fra antatt belastede områder har i hovedsaken vist moderate verdier av TBT (tributyltinn) og TPhT (trifenyltinn) med nedbrytnings-produkter, men enkelte tilfeller av såvidt høye konsentrasjoner av TBT at det aktualiserer næringsmiddel-myndighetenes vurdering av spiselighet. Stort sett var det bare svakt mer TBT i lever enn filet av torsk (i gjennomsnitt ca. 2 ganger) og for TPhT var det et enda lavere forhold, men i begge tilfeler må det tas forbehold for et lavt antall prøver. I ¾ av de analyserte prøver var det mer enn dobbelt så mye TPhT som TBT og ekstremverdiene av TPhT var markert høyest. Den betydelige forekomsten av TPhT med nedbrytningsprodukter er bemerkelsesverdig i forhold til det man vet om TPhTs bruk i Norge. På bakgrunn av resultatene tilrås utvidede orienterende studier og overvåking av tinnorganiske forbindelser i fisk og krabbe, særlig på steder der man kan mistenke høy belastning, men også med henblikk på referanseverdier til bruk i SFTs klassifiseringssystem.
Description
Årsliste 2002