Økologisk tilstandsklassifisering i Sogn og Fjordane 2014
Research report
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/285366Utgivelsesdato
2015Metadata
Vis full innførselSamlinger
- NIVA-rapporter [6992]
- Publikasjoner fra Cristin - NIVA [2149]
Originalversjon
NIVA-rapport. 36 p. Norsk institutt for vannforskning, 2015Sammendrag
Denne rapporten inneholder tilstandsklassifisering og vurdering av 33 elvelokaliteter i Sogn og Fjordane. Klassifiseringen er gjort i henhold til vannforskriften, og baserer seg hovedsakelig på prøver tatt i 2014, men tilsvarende undersøkelser gjort på 3 sammenfallende stasjoner i 2010 er også inkludert. Det ble gjennomført prøvetaking av de biologiske kvalitetselementene begroingsalger og heterotrof begroing, og av utvalgte vannkjemiske støtteparametere. De utvalgte kvalitetselementene er følsomme for følgende påvirkninger: Organisk belastning, eutrofi og forsuring. Tilstandsklassifiseringen er gjort ut fra ‘det verste styrer’ prinsippet, slik at det kvalitetselementet som havner i dårligst tilstand er utslagsgivende for den samlede vurderingen av lokaliteten. Rapporten gir en grundig metodebeskrivelse samt en oversikt over resultatene for hvert kvalitetselement. Basert på en samlet vurdering av økologisk tilstand for de 33 utvalgte lokalitetene, samt for 3 lokaliteter i 2010, havnet én lokalitet i dårlig tilstand, 6 lokaliteter i moderat tilstand, 27 lokaliteter i god tilstand og 2 lokaliteter i svært god tilstand. 29 av lokalitetene oppnådde dermed vannforskriftens miljømål. Ecological status of 33 locations in the county Sogn and Fjordane, Norway, has been classified in
accordance to the Water Framework Directive (WFD). The results are mainly based on samples collected
in 2014, but similar surveys were conducted in 2010 and 3 of those sites are also included. The biological
quality elements surveyed were benthic algae and heterotrophic growth, in addition to selected chemical
parameters. The selected quality elements are sensitive to the following pressures: Organic material,
eutrophication and acidification. The classification is in accordance with the ‘one out – all out’ principle,
which means that the biological quality element with the poorest state determines the overall classification
of a location.